Die oorspronklike werkende titel vir hierdie resep was: “Porra Rys”. Dit is polities seker nie heeltemal korrek
nie.
Hierdie is ‘n een-skottel-gereg, maklik om te maak en vinnig – onder ‘n uur.
Gebruik gevriesde, gekapte wortel as jy nie lus is vir die moeite om ‘n mes skerp
te maak, twee wortels te skil en te bewerk nie. Die res is vinnig.
Die lourierblaar is nie almal se koppie tee nie. Gebruik wat jou hart
vir jou sê parmantig gaan wees.
Bestandele:
Geskik
vir 2
|
|
Koue water
|
500ml
|
Langkorrel rys
|
250ml
|
Lourier blare
|
5
|
Blokkies gekapte wortels
|
2
|
Blokkies gekapte ui, groot
|
1
|
Blokkies gekapte groen soetrissie,
groot
|
1
|
Gekapte, gerookte hoenderborsie,
groot
|
1
|
Sonneblom of olyf olie
|
45ml
|
Na smaak:
|
|
Chillie vlokkies
|
1.25ml
|
Gekapte knoffel
|
10ml
|
Fyn gerasperde suurlemoenskil
|
5ml
|
Gemaalde koljander
|
2.5ml
|
Gemaalde komyn
|
2.5ml
|
Sout
|
5ml
|
Metode:
·
Kook die wotels, rys en
lourierblare saam in ‘n sauté pan of kastrolletjie totdat die water geabsorbeer
is of die inhoud sag is.
·
Skep die gaar rys en
wortels uit in ‘n kommetjie, bedek en hou eenkant tot later. Moenie die
lourierblare verwyder nie, hulle sal aangaan om hul aroma deur die rustende,
warm rys en wortels te versprei.
·
Voeg die olie, gekapte
uie, groenrissie en gerookte hoenderborsie in dieselfde pan of kastrolletjie en
soteer oor medium hitte totdat al die water verdamp het en die uie sag en
glasig geword het. Dit is nie nodig om die uie te verbruin nie, dit gaan die
groenrissie bitter maak en die hoender uitdroog.
·
Voeg nou al die geurmiddels
en sout by en soteer ‘n verdere minuut of so om die geure te ontwikkel.
·
Skakel die stoofplaat af
en krap die gaar rys en wortels terug in die pan of kastrol. Meng versigtig met
‘n hout lepel sodat die ryskorrels nie opbreek en ‘n pappery word nie. Verwyder
die lourierblare en gooi weg.
·
Bedien en geniet
onmiddelik.
Kommentaar:
·
Vervang die gerookte hoender met gekapte russian worsies, rugspek of Portugese Chorizo wors vir afwisseling.
·
Gebruik ‘n olyf olie geskik vir panbraai in plaas van die sonneblom
olie. Dit voeg nogal ‘n interessante dimensie by hierdie gereg.
·
Rooi en / of geel soetrissie gaan die visuele impak van hierdie
gereg darem ietwat uitlig.
·
Die relatief baie olie help dat hierdie gereg yskas
vriendelik is – gewoonlik hou gaar langkorrel rys nie daarvan om koud te word
en oornag gestoor te word nie. Die oorskiet rys gereg is dus ideaal vir ‘n
kosblik saam werk toe môre oggend.
© RS Young, 2017